Blog en Nieuws

De “probeerstand” ondernemer

Als trainer en coach spreekt Jolanda Wicherson, Flevolandse Zakenvrouw 2015, veel ondernemers. Het heeft haar altijd mateloos geboeid, hoe het komt dat sommige ondernemers zo succesvol zijn en anderen niet.  Volgens haar is het vrij eenvoudig. In de komende blogs neemt zij steeds een ander type ondernemer onder de loop. Vier, om precies te zijn.

Zij begint vandaag met de “probeerstand”ondernemer.

Wat bedoel ik daarmee? De ondernemer die in de probeerstand staat, is er een van het drukke soort. Hij of zij besteedt veel tijd aan zijn of haar bedrijf. Pakt van alles op, netwerkt zich een slag in de rondte. Laat marketingactiviteiten vaak aan het toeval over en sjouwt Open-coffees en andere netwerkbijeenkomsten af. Zet nieuwe acties op touw, werkt met verschillende mensen samen en probeert van alles uit. Geeft vaak ook heel veel weg.  Kan maar weinig facturen schrijven. Te weinig declarabele uren dus. De ondernemer van dit  “soort” stelt me de volgende vragen:

 • Op welk moment bepaal ik dat een potentiële klant moet gaat betalen voor mijn diensten?
 • Ik vind het lastig dat moment aan te geven.
 • Hoe blijf ik in beeld bij mijn netwerk?
 • Hoe haal ik meer rendement uit mijn bestaande klantenkring?
 • Hoe zorg ik ervoor dat ik niet steeds het idee heb opnieuw te moeten beginnen?

Mijn advies voor de “probeerstand” ondernemer is de volgende:

 • Maak een plan
 • En zorg dat je een antwoord formuleert op de volgende vragen:
 • Waarom doe jij wat je doet?
 • Wie is je doelgroep?
 • Welk aanbod heb je?
 • Tegen welke prijs?
 • Waarom koopt iemand bij jou? Of waarom juist niet?
 • Kies op welke manier je in contact wilt komen met je doelgroep
 • En in contact blijft
 • En vooral: Maak een jaarkalender met activiteiten en tussenstappen als stok achter de deur.

Herken jij jezelf in deze “probeerstand” ondernemer? En zie je er tegenop om een plan te maken? Ik help je graag.

Jolanda Wicherson
Flevolandse Zakenvrouw 2015
www.jolandawicherson.nl

 

 

<< Terug naar het overzicht