Blog en Nieuws

Nut en noodzaak van netwerken (1)

 

We netwerken tegenwoordig wat af. We zijn lid van businessclubs en serviceclubs. We gaan naar allerlei netwerkbijeenkomsten, zoals van de Kamer van Koophandel, Quality Interim Network, NetwerkPassie, Regio Business Dagen, B-to-B, Business Open Nederland, de BNI, BVO, Open Coffee, en noem maar op. We zitten op Facebook en LinkedIn en maken gebruik van andere digitale netwerksystemen, zoals Working Network, waar ikzelf bij ben aangesloten. Al dan niet gratis of met een lidmaatschap, kosten en verplichtingen.
Maar wat is nu het nut en/of de noodzaak van netwerken?

Je kent wie je bent
Iedereen die actief in de samenleving staat, heeft een netwerk. Dat zijn je natuurlijke, je sociale en je zakelijke relaties.
Aan je natuurlijke relaties kan je weinig veranderen. Dat zijn je gezinsleden en je familieleden.
Je sociale relaties krijg je door je buren, vrienden, leden van de clubs waar je bij bent aangesloten. Daar kan je een keuze in maken. Zakelijke contacten zijn je collega’s, medewerkers, leveranciers, klanten, concurrenten. Kortom: je netywerk bestaat uit mensen die je daadwerkelijk kent.

Spin in het web
In dit netwerk ben jij het centrale punt, degene die alle anderen kent. Je bepaalt zelf hoe groot jouw netwerk is, wie je wel of niet wilt toelaten, hoe je het verder wilt uitbreiden en wat je ermee doet. Sommige relaties zijn marginaal, anderen belangrijk voor je sociale leven, en weer anderen voor je zakelijke leven.
De meeste mensen zetten hun relaties in een adressenlijst, of verzamelen stapels visitekaartjes, en doen er verder weinig mee.
Ikzelf zet mijn relaties in een database, samen met bijzonderheden over de diensten of producten die deze relatie kan leveren. Daarbij geef ik ook een waardeling voor de "kwaliteit" van onze relatie. Als ik dan iets of iemand nodig heb, kan ik met deze database snel mijn netwerk doorlopen en contact leggen om de gevraagde dienst of product te verkrijgen.
Mocht ik bijvoorbeeld een vakbekwame timmerman nodig hebben: mijn zoon. Voor belastingvragen: mijn belastingadviseur. Voor massages weet ik dat ik bij Johannes Althuizes terecht kan, en voor vragen over energielevering bij Willem Bonestro. Verder heb ik de loop der jaren een netwerk van relaties opgebouwd en diverse sectoren van de lokale, regionale en landelijke overheid, verkeersveiligheid, onderwijs en grote evenementen.

Onderhoud
Een effectief netwerk vergt veel onderhoud. Veel relaties lopen via de social media en vervagen in de loop der tijd. De relaties die ik waardevol vind, houd ik warm door frequent digitaal contact of - beter nog - door persoonlijk contact. En daar komen de netwerkbijeenkomsten om de hoek kijken.

Ik ben benieuwd hoe jij jouw netwerk opgebouwd hebt en beheert, en hoe je met je relaties omgaat.

Heb je misschien vragen of heb je tips voor ons?
Je reacties kan je hieronder kwijt.

<< Terug naar het overzicht