Blog en Nieuws

Nut en noodzaak van netwerken (2)

 

In de vorige nieuwsbrief heb ik de essentie van een netwerk uitgelegd. Ik neem aan dat iedereen zo’n netwerk heeft, anders kan je niet bestaan. Maar een database met in ieder geval de zakelijke relaties is voor een ondernemer van levensbelang.
Ik kreeg een vraag hoe mijn database eruit ziet en of ik deze wilde delen. Misschien een teleurstelling, maar mijn database bestaat uit een simpele Excel-spreadsheet met daarin de NAW-gegevens van de relatie en diens onderneming, aangevuld met diens diensten/producten, datum van het laatste contact, een waardering van de ‘”warmte” van de relatie en eventuele bijzonderheden. Gemakkelijk, overzichtelijk en goed bewerkbaar.
Heb je een andere manier? Ik hoor het graag.

It’s a small world
Dit verhaaltje draait om de volgende rekensom. Iemand die actief in het leven staat heeft al gauw een kennissenkring van zo’n vierhonderd mensen, waarbij het woord ‘kennissen’ slaat op mensen met wie je voldoende contact hebt om ze om informatie of eenvoudige hulp te kunnen vragen. Deze vierhonderd mensen hebben zelf ook weer vierhonderd kennissen. Deels overlappen die kringen elkaar; later we aannemen voor de helft. Dat houdt in dat jouw vierhonderd kennissen je kunnen doorverwijzen naar vierhonderd maal tweehonderd = tachtigduizend mensen. Dat is voor hen slechts een kleine moeite. Stel vervolgens dat deze tachtigduizend mensen ieder weer honderd mensen kennen die niet in elkaars kennissenkring vallen. Dat betekent dat iedereen via twee tussenstappen acht miljoen mensen kan bereiken, oftewel vrijwel alle volwassen Nederlanders. Met nog twee stappen erbij kan je theoretisch de gehele volwassen wereldbevolking bereiken.
Ikzelf bijvoorbeeld heb een relatie, van wie ik weet dat hij iemand in zijn database heeft staan die weer een relatie is van de directe adviseur van president Obama. Via drie stappen zou ik dus in het Witte Huis kunnen komen.

De vraag is nu: hoe kan je zo goed mogelijk gebruik maken van zo’n machtig netwerk?

Zie jij jouw netwerk ook zo en maak je er ook gebruik van?
Wil je hierop reageren?
Deel hieronder jouw ideeën met andere ondernemers.

<< Terug naar het overzicht